De Voorjaarsbeurs Renswoude begon in 1989  als Najaarsbeurs
In 1989 starten een drietal enthousiaste Renswoudse ondernemers een najaarsbeurs. Deze beurs werd evenals de navolgende beurzen gehouden in sporthal ,, de Hokhorst” in Renswoude. Deze drie ondernemers Henk van de Vendel, Lucas Hidding en Jopie van Manen konden toen nog niet bedenken dat nu in 2016 de beurs al voor de 27e achtereenvolgende keer georganiseerd wordt. Toen ze er mee begonnen waren het enkel maar Renswoudse ondernemers die aanwezig waren op deze toen der tijd Najaarsbeurs. De regel was toen nog dat men lid moest wezen van de vereniging om te mogen staan, dit is inmiddels achterhaald en nu staan er ook standhouders uit de omgeving zoals , Ederveen, Scherpenzeel, Woudenberg en  Veenendaal zo vertelt ons Jan Rijnders. Jan is al jarenlang verbonden aan de Voorjaarsbeurs en Ondernemersvereniging van Renswoude.
In de beginjaren stonden er ongeveer 15 standhouders terwijl er nu ongeveer 45 standhouders zijn. In de loop der jaren is dit uitgebreid omdat het aangebouwde gymlokaal nu ook gebruikt wordt voor de Voorjaarsbeurs. Na een aantal jaren werd op verzoek van de standhouders de beurs verplaatst naar het voorjaar dit, omdat het voorjaar meer mogelijkheden biedt tot het verkopen van hun waar. Bijvoorbeeld fietsen, tuinmeubelen, zonwering, auto’s, etc zijn in het voorjaar makkelijker te slijten. Deze drie ondernemers wilde de middenstand  uit Renswoude onder de aandacht brengen bij de consumenten in de regio. Op zich is dit goed gelukt want de beurs wordt bezocht door vele mensen uit de weide omgeving.
In de loop der jaren zijn er natuurlijk wel veranderingen geweest in de samenstelling van de beurscommissie maar er zijn gelukkig altijd weer mensen die bereid zijn om te helpen bij de organisatie van deze toch wel belangrijke  activiteit van de Ondernemersvereniging.
Om de mensen naar de beurs te krijgen zijn er in de loop der jaren verschillende activiteiten bedacht waaronder: loterij met mooie prijzen o.a. weekend Barcelona. Een grote autoshow van de plaatselijke autobedrijven op de zaterdag. Landen thema’s zoals Italië, Frankrijk, Engeland, enz. Mooiste stand, een zanger, een goochelaar, een cartoontekenaar, een modeshow, je kunt het niet bedenken maar van alles is er voorbij gekomen op deze Voorjaarsbeurs de afgelopen 26 jaar. De eerste jaren van de beurs was het altijd rennen en vliegen om de stands in orde te krijgen voor dat de beurs open ging. Hele tuinen en fonteinen werden er aangelegd.
Nu gaat het er allemaal wat rustiger aan toe en heeft men de ervaring om een en ander op een makkelijker manier te realiseren. Het sportcafé verzorgt al jaren het horecaplein en verzorgt  in samenwerking met een aantal standhouders voor de inwendige mens  tijdens de beurs. Op de zaterdag werden en worden er altijd op het parkeerterrein vele kinderactiviteiten georganiseerd. Dit is altijd een succes. In het verleden deden de scouting en de brandweer er ook aan mee en hielden de jeugd bezig met o.a touwknopen en waterspelletjes. Nu staat er een kinderboerderij, oliebollen, poffertjes en vele kinderactracties.
Het opbouwen van de beurs begint altijd met het klaarmaken van de sporthal op woensdagavond en het wordt gedaan door een groep vrijwilligers in samenwerking met het personeel van de sporthal. Wij als organisatie zijn daar erg blij mee. 
De eerste Voorjaarsbeurzen werden gehouden op de vrijdag en zaterdag tegenwoordig is het op donderdag- vrijdagavond van 18.30 uur tot 22.00 uur en zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Toen de beurs nog gehouden werd op de vrijdag en zaterdag waren de openingstijden op zaterdag open van 10.00 uur tot 22.00 uur.
Het was toen op zaterdagavond gauw de belangrijkste spullen weg en daarna even napraten in het sportcafé. Dat ,, even”  duurde soms nog wel heel even en er worden nu nog steeds leuke anekdotes opgehaald tijdens de beurs.
.
Volgende beurs is over:
Voorjaarsbeurs Renswoude
Dé consumentenbeurs in de regio